Passepartout og glass

PASSEPARTOUT

Passepartout er fransk og betyr ”som går over alt”.

 

Det er forskjellige grunner til at man bruker passepartout rundt et bilde. Det skaper et visuelt skille mellom bildet og omgivelsene, og et farget passepartout kan fremheve detaljer i bildet.

 

Hovedpoenget er å hindre fysisk kontakt mellom bilde og glass. Fargene kan overføres til glasset. Det utvikles ofte kondens som kan ødelegge bildet hvis det er helt inntil glasset. Det har ingen hensikt å bruke passepartout på en innramming uten glass, som et maleri.

 

Jeg bruker kartong av forskjellig tykkelse til passepartout.

 

GLASS

Glass brukes for å bevare kunstverket. Det beskytter mot støv, støt og fuktighet.

 

Det vil alltid skapes kondens på innsiden av glasset, derfor er det viktig at det ikke legges rett på kunstverket, men inntil et passepartout.

 

Brukes et ”refleksreduserende” glass, minskes gjenskinn i glasset og kunstverket vises bedre. UV-stråler fra sol og annet lys bleker papir, foto og maleri. Det finnes forskjellige typer glass med UV-blokkering.

 

Akrylglass er et glass av plast. Det knuses ikke så lett og veier bare halvparten av vanlig glass, men det er dyrere og det kan få riper. Akrylglasset kan også bli misfarget over tid. Det må ikke brukes på kunst av pastell, kull eller blyant da det er statisk.

 

På vanlig glass kan alle typer vaskemidler brukes, men spesialglassene tåler ikke sterke vaskemidler. De må kun vaskes med vann. Et godt tips er å bruke en fuktig klut og en tørr microfiber til å tørke over til slutt for at det ikke skal bli skjolder på glasset.

Copyright© 2015 Rolfs Rammer - Drøbak - 907 94 733 - post@rolfsrammer.no. Org.nr: 992 517 131. All rights reserved.